Petőfi Program

2017 őszétől Magyarlapád néptáncoktatásának szervezésében, a különböző programok előkészítésében és lebonyolításában a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Petőfi Sándor Program nyertes ösztöndíjasa, Hajdara-Herczeg Hajnalka és férje, Hajdara Tamás segédkezik.

A diaszpórában élő magyar közösségek munkáját segítő Kőrösi Csoma Sándor Programmal párhuzamosan indított Petőfi Sándor Program a Kárpát-medence szórványmagyarságának nyújt segítő kezeket kiküldött ösztöndíjasain keresztül. A fogadó szervezetek igényeinek megfelelően különböző feladatköröket bíznak a kilenc hónapig dolgozó megbízottra.

Ebben az évben Hajnalka és Tamás óvodástól egyetemista korosztályig nagyságrendileg 300 gyermekkel foglalkozott, hét település 17 csoportjában (Magyarlapád, Nagyenyed, Csombord, Székelykocsárd, Buzásbocsárd, Péterfalva, Magyarbece). A néptánc és népdalkincs oktatása nemcsak a helyi népi kultúra fenntartásában, hanem a falvak magyar identitásának megőrzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik – ezért munkájuk jelentős segítséget nyújt a közösség életében.

2018 őszétől Hajnalka, mint Magyarlapád, Tamás pedig, mint Nagyenyed ösztöndíjasa, két székhelyről végzik megkezdett munkájukat.