Magyarlapádi Református templom

A magyarlapádi református műemléktemplom román kori hajója a XIII. században épült, átmeneti stílusban épített szentélye a XIV-XV. században épülhetett. Az eredeti szentély háborús dúlás vagy valami más ok miatt elpusztult,a jelenleg is meglévő az átmeneti stílusú. A hajó és a szentély anyaga, folyami kő, terméskő, a torony anyaga: folyami kő, terméskő, tégla.

A templom hajója eredetileg nem volt támpilléres.

A torony 1866-1870 közt épült, 1893-ban a portikust egészen újból építik. A jelenleg meglévő torony a második, mert az elsőt statikai problémák miatt elbontották. A templomkertben régi sírok vannak, feltételezhető, hogy az előző tornyot a sírok miatt nem építették elég mélyre, és azért szakadozott meg.

A templomban látható régi asztalos munkák mind az 1760-as évekből vannak: kazettás mennyezet, karzatok, szószékkorona.

Az orgona is ebből a periódusból való, barokkos hangzású, szász mester munkájának feltételezhető, 2017-2018 években restauráltuk, 2018. július 1-én lesz az avató ünnepsége.

A toronyban két harang van. Egy régi, a Dózsa-féle parasztfelkelés idejéből, 1514-ből, felirata: „Sancta Maria ora pro nobis”. Ez a nagyharang. A kis harang pár éve öntetett, mert az elődje több ízben is megrepedt. Az első világháború utáni volt, a megelőző harang a háború áldozata lett.