A szórványkollégiumról röviden

A Magyarlapádi Szórványkollégiumról

 

“Erdély közepében kinyílott a rózsa, 
Az elhagyott magyar nemzet gyönyörű bimbója. 
Megöntözném százszor is én, szálljon áldás rája. 
Ne legyen a magyar nemzet szomorú és árva.
Locsoljuk és áldjuk ezt a szép virágot, 
ez terem a magyar népnek édes szabadságot.”

 

Erre törekszik az a szórványkollégium, amely Nagyenyedtől, mintegy 10 kilométerre elhelyezkedő Magyarlapádon, 2016 őszén, megnyitotta kapuit. Napjainkban 22 olyan, a környékbeli falvakból érkező gyereknek nyújt otthont, akiknek nincs lehetőségük anyanyelvükön tanulni szülőfalujukban, vagy akik eddig, a magyar iskola megszűnése miatt román tannyelvű iskolába jártak.

A szórványkollégium, nemcsak az ide érkező gyerekeknek biztosítja a lehetőséget az anyanyelven történő tanuláshoz és neveléshez, hanem egyben megfékezi a magyarlapádi iskolában is a diáklétszám apadását.

A szórványkollégium épülete, a református egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanban működik. Az egyház célja az volt, hogy a közösség számára hasznosítsa az épületet, amely a környék magyarságának megmaradását segíti.

Magyarlapád, egy nagyjából 1000 főt számláló, református és magyar falu, tökéletes helynek bizonyul földrajzilag is, annak érdekében, hogy a szórványfalvak helyi központja legyen.

Az épület egyik megálmodója, Sipos Ferenc, az Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke, tejipari vállalkozó, a több mint negyedszázada muzsikáló Pirospántlikás zenekar prímása, pár évvel ezelőtt gondolt arra, hogy az iskolában a gyereklétszám csökkenését úgy lehetne stabilizálni, vagy ellensúlyozni, ha létrehoznának egy szórványkollégiumot. Az álom valóra váltásában a helyi református felekezet, báró Bánffy Farkas, a helyi közösség, az iskola és a magyar állam is beszállt.

A szórványkollégiumba beköltöző gyermekek számára ingyenes szállást, étkezést, pedagógusi felügyeletet és délutáni programokat biztosítanak, a kisdiákok pedig a magyarlapádi általános iskolában tanulnak, majd a nyolcadik osztály elvégzése után a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban folytathatják magyar nyelvű tanulmányaikat.

    

 

 

Fontosnak tartjuk, hogy a nemzetünket összetartsuk és ápoljuk.